April 24, 2010

Daging Kurang Empuk?

Daging yang dimasak kurang empuk? Jeng..jeng..jeng.. Jom kita belek petua2  yg ila dah kumpul ni...taklah banyak, tapi boleh jer pilih nak try yang mana satu..nak try sumer lagi bagusss..

1. Semasa memasak daging masukkan sebatang sudu stainless still..insya'allah daging mesti mudah empuk.
Sumber : Sahabat di Pengkalan Hulu
2. Untuk mendapatkan daging yang mudah empuk dan menjimatkan masa, letakkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan.
Sumber : koleksipetua.wordpress.com
3. Rebus daging dengan satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.

4. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging kira-kira setengah jam. Kemudian bilas dengan air dan bolehlah dimasak seperti biasa.

5. Masukkan beberapa ketul air batu ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.

6. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
Sumber : gemini26576.tripod.com

No comments:

Post a Comment

Sekadar Memperingatkan

Blog ini merupakan blog peribadi Ana'Aliila. Semua penulisan dan pendapat dalam blog ini adalah dari saya sendiri dan tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika dinyatakan. Saya tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Sebarang bahan dari blog ini tidak boleh diambil dan diterbit semula tanpa izin pemiliknya dengan apa cara sekalipun.

Terima kasih
Ana'Aliila