Bahan-bahannya :
3 ekor puyuh (puyuh madu)
2 ulas bawang putih
5 sm halia
1 labu bawang besar
1 tangkai cili merah
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar serbuk kunyit
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit gula
Cara-caranya :
1.Bersihkan puyuh dan setiap seekor dipotong empat.
2.Gaulkan puyuh bersama serbuk kunyit, garam dan lada sulah.Panaskan minyak dan gorengkan puyuh sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3.Cincang bawang putih dan 1 sm halia. 4 sm halia lagi dihiris halus dan panjang2.
4.Dalam kuali yang sama, buangkan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia yang dicincang hingga naik bau. Masukkan puyuh, halia yang dihiris dan air.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga air kering sedikit.
6.Bawang besar dan cili merah dipotong dan ditaburkan dalam kuali. Tutup api dan sedia dihidangkan.
" Selamat mencuba... "
sedap jugak ni
ReplyDelete