Resepi ni ila jumpa kat sajionline..mudah untuk disediakan..dan yang penting tak perlu guna oven. Kalau ikut resepi asal guna tepung gandum dan serbuk penaik, tapi ila tak guna..sebab dah guna tepung kek. Adunan yang ila buat naik sekali ganda je...kalau resepi yang betul2 nyer adunan akan naik dua kali ganda. Jom kite tengok dan try buat satu..
Bahan-bahan :-
1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin cair
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung kek
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 biji telur (pukul)
Cara-cara membuatnya :-
1. Campur serbuk coklat, gula pasir, susu dan marjerin.
2. Panaskan di atas api, sampai gula larut (jangan hangus!)
3. Angkat dan sejukkan.
4. Sementara itu campur tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat, dan ayak.
5. Tuang susu manis ke dalam adunan yang disejukkan tadi, gaul rata.
6. Masukkan pula telur dan gaul rata lagi.
7. Masukkan seluruh campuran ke dalam tepung, aduk perlahan hingga sebati.
8. Tuangkan ke dalam acuan dan kukus selama sejam.
Kalau suka, boleh tambah topping. Cara membuat topping :- panas kan 1 cawan minyak. kemudian, masukkan ½ cawan susu pekat dan ½ cawan koko dan masak hingga pekat. Pastu taburlah chocolate rice.
No comments:
Post a Comment