1. Semasa memasak daging masukkan sebatang sudu stainless still..insya'allah daging mesti mudah empuk.
Sumber : Sahabat di Pengkalan Hulu
2. Untuk mendapatkan daging yang mudah empuk dan menjimatkan masa, letakkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan.
Sumber : koleksipetua.wordpress.com
3. Rebus daging dengan satu cawan air kelapa hingga lembut. Kemudian masak seperti biasa.
4. Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging kira-kira setengah jam. Kemudian bilas dengan air dan bolehlah dimasak seperti biasa.
5. Masukkan beberapa ketul air batu ke dalam bekas yang berisi daging. Biarkan seketika kemudian cuci. Daging akan cepat empuk.
6. Rebus daging bersama akar daun pandan yang telah dicuci bersih. Kemudian masak daging seperti biasa.
Sumber : gemini26576.tripod.com
No comments:
Post a Comment