May 19, 2010

Sardine Roll



Alahai..sian tengok roti tak berusik..petang jumaat lepas ila dapat ilham nak buat apa dengan roti tuu..teringat resepi yang penah amik kat Internet..tapi owner resepi ni ila tak ingat sape..sebelum ni penah gak buat tapi berminyak..anyway thanks a lot..sebab resepi yang ini taklah berminyak..mak ila pun kata ok..

Bahan-bahan :
10  keping roti potong
1    tin sardin
1    labu bawang besar (dicincang halus)
1    tangkai cili merah (dibuang biji dan dicincang halus)
1    biji limau nipis
2    biji telur
3    sudu besar tepung gandum
1/2 mangkuk air suam
1    cawan minyak masak
margerin
sedikit garam


Cara-caranya :
1. Mula-mula kita buat intinya. Letakkan ikan sardin ke dalam mangkuk berserta sedikit sosnya kemudian dilenyek.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak.Tumis ikan sardin yang dilenyek, masukkan sedikit garam dan masak sekejap sehingga sosnya kering.
3. Angkat dan gaulkan dengan perahan limau nipis, bawang besar dan cili merah.
4. Untuk membuat bread crumb, ambil dua keping roti dan sapukan dengan margerin. Bakar sekejap sehingga agak perang.Setelah sejuk, pecah-pecahkan roti tu dan kisar sehingga menjadi serbuk.
5. Pukul 2 biji telur dan ketepikan.Bancuh tepung gandum dengan sedikit air untuk melekatkan roti yang digulung nanti.
6. Ambil sekeping roti dan canaikan jadi nipis. Letakkan inti, gulung dan sapukan sedikit tepung gandum untuk melekatkannya.
7. Sapukan sekeliling gulungan roti dengan air suam, celup dalam telur dan salutkan dengan bread crumb. Lakukan langkah 6 dan 7 untuk kepingan roti yang lain.
8. Panaskan kuali dengan anggaran 1 cawan minyak, setelah betul2 panas masukkan gulungan roti tadi.
9. Goreng sehingga kekuningan dan angkat. Sedia dihidangkan..
"Selamat Mencuba..."

May 17, 2010

Menanti Kehadiranmu

Seorang lelaki telah menginap di sebuah hotel di KL. Hotel tersebut telah menyediakan kemudahan komputer dengan Internet di setiap bilik. Dia pun mengambil keputusan untuk menghantar e-mail kepada isterinya. Malangnya, dia telah tersalah taip alamat e-mail isterinya dan tanpa mengetahui kesilapan itu, dia pun terus menghantar e-mail tersebut.

Di sebuah rumah di Kedah pula, seorang balu baru sampai ke rumahnya selepas pulang daripada majlis pengebumian suaminya. Balu tersebut mengambil keputusan untuk menyemak e-mailnya untuk melihat sekiranya terdapat mesej daripada saudara-mara dan teman-temannya. Selepas membaca e-mail pertama itu balu tersebut pun pengsan. Anak lelaki balu tersebut pun bergegas ke bilik ibunya dan mendapati ibunya terlentang di lantai dan dia terus membaca mesej yang terpapar di skrin komputer :

To : Isteri kesayanganku

Date : 16 May 2002

Subject : Abang telah selamat sampai

Abang tahu Sayang pasti akan terkejut dengan kehadiran mesej ini. Mereka telah menyediakan komputer di sini pada ketika ini dan kita boleh menghantar e-mail kepada sesiapa sahaja terutama insan kesayangan kita. Abang telah selamat sampai dan telah menginap dengan aman di sini. Abang lihat semuanya telah di sediakan di sini untuk kedatanganmu pada hari esok.Semoga berjumpa denganmu nanti, Sayang. Abang harap perjalananmu ke sini nanti lebih bermakna seperti apa yang telah Abang lalui ketika ini.



May 16, 2010

Kitar Semula Kotak Mancis

Salam... hari ni ila teringat nak masukkan entri pasal kotak mancis yang boleh dikitar semula menjadi laci comel untuk menyimpan aksesori peribadi. Cara-cara nak buat laci ni ila jumpa masa jenguk2 kat blog Craftsy..macam2 craft tutorial ada kat situ..yang ni ila tak sempat lagi nak buat..kalau dah ada nanti, ila akan uploadkan gambar..Jom kita cuba buat satu..


1. Bahan-bahan yang diperlukan :
4 kotak mancis (sama saiz)

Cat akrilik

Berus cat

Kertas bercorak atau adhesive paper

Butang/Manik

Kayu perekat

Gam dan perekat yang kuat untuk kaki dan pemegang laci



2. Mula2 catkan kesemua bahagian kotak mancis mengikut citarasa masing-masing. Selepas benar-benar kering, masukkan semula kotak ke dalam sarungnya untuk memudahkan proses seterusnya.



3. Gamkan kesemua kotak secara bertingkat.

4. Untuk memastikan kotak mancis yang telah dilekatkan tidak tercabut dan gam kering sepenuhnya sesuatu yang berat diletakkan di atasnya untuk lebih kurang 20 minit.






5. Ukur dan surih saiz kotak pada bahagian belakang kertas bercorak. Kemudian potong mengikut ukuran.




6. Letakkan gam pada keseluruhan bahagian belakang kertas bercorak yang telah dipotong tadi. Balutkan kotak mancis dengan kertas tersebut dan tekan dengan jari atas dan bawah selama 5 minit supaya kotak mancis melekat dengan sekata.


7. Tuangkan gam (perekat yang kuat) ke dalam bekas kecil seperti gambar di atas bagi mudah untuk menyapukan perekat tersebut pada butang/manik.






8. Kemudian gamkan butang/manik di bahagian tengah secara selari sebagai pemegang laci.

9. Akhir sekali dengan menggunakan perekat kuat tadi , lekatkan butang/manik yang agak panjang pada setiap penjuru bahagian bawah untuk dijadikan sebagai kaki pada laci simpanan ini.




10. Dah siap pun…inilah hasilnya.











May 13, 2010

Hilangkan batuk

Memang susah kalau kite kena batuk..tak selesa terutama waktu tidur dan bagi yang bekerja memang akan mengganggu mental dan fizikal..nak pulak kena attend meeting hari tu....so kat sini ila ada la kumpul serba sikit petua nak kurang dan hilangkan batuk (biasanya amik masa gak nak hilang). Yang penting jugak jangan lupa minta pada Allah untuk sembuhkan batuk kite : )

1. Sedikit air suam dicampur dengan satu sudu madu lebah asli dan sedikit perahan limau nipis. Minum perlahan-lahan supaya kena pada kerongkong. Sesuai juga untuk kanak-kanak yang mengalami batuk. Amalkan beberapa hari, insyaallah batuk akan hilang.(sumber : kengkawan)

2. Ambil satu ataupun dua sudu nasi panas yang baru saja masak. Kemudian masukkan ke dalam cawan dicampurkan sedikit air. Setelah itu, embunkan nasi tersebut selama semalam. Keesokan harinya, minumlah air tersebut. Ulangi petua ini hingga beberapa hari. Insya Allah, batuk anda akan sembuh dengan segera. (sumber : www.familiazam.com)

3. Setiap pagi amalkan minum teh o limau panas tanpa gula ataupun makan buah nangka yang dicicah garam.(sumber : kengkawan)

4. Rendamkan sedikit kerak nasi dalam air suam. Apabila telah kembang, minum airnya pada setiap pagi.
5. Rebus beberapa biji pisang masak. Setelah lembik, campurkan santan secukupnya, sedikit garam dan   perasa vanila. Kacau rata dan diminum airnya.
6. Tumbuk segenggam daun pegaga hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Air itu hendaklah diminum dua kali dalam  seminggu.(sumber : hikmad.azhad.com)

7. Ambil sebiji pisang embun yang masak. Belah menjadi dua bahagian, di tengahnya ditabur ragi yang telah dijadikan serbuk anggaran setengah sudu teh, tutup dan bakarlah hingga pisang setengah masak. Makanlah pisang bakar ini sebelum masuk tidur. Lakukan selama tiga malam berturut-turut. Insya Allah batuk anda akan beransur hilang.(sumber : www.macam-2.com)
8. Ambil setengah sudu asam jawa dan rendamkan dalam air suam, kemudian campurkan dengan sedikit gula. Untuk hilangkan batuk, minum air tersebut.(sumber : sheisagirl.wordpress.com)

May 10, 2010

Puyuh Goreng Halia



Resepi ringkas ni ila reka sendiri...kebetulan cuti hari ahad baru ni hubby nak makan puyuh..senang je masaknya..so kira on je lah..

Bahan-bahannya :

3 ekor puyuh (puyuh madu)
2 ulas bawang putih
5 sm halia
1 labu bawang besar
1 tangkai cili merah
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar serbuk kunyit
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
sedikit garam
sedikit gula

Cara-caranya :

1.Bersihkan puyuh dan setiap seekor dipotong empat.
2.Gaulkan puyuh bersama serbuk kunyit, garam dan lada sulah.Panaskan minyak dan gorengkan puyuh  sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan.
3.Cincang bawang putih dan 1 sm halia. 4 sm halia lagi dihiris halus dan panjang2.
4.Dalam kuali yang sama, buangkan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia yang dicincang hingga naik bau. Masukkan puyuh, halia yang dihiris dan air.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga air kering sedikit.
6.Bawang besar dan cili merah dipotong dan ditaburkan dalam kuali. Tutup api dan sedia dihidangkan.
 " Selamat mencuba... "

May 6, 2010

Jangan Berlagak Sombong

Satu pengajaran yang patut di ambil perhatian supaya jangan selalu perasan yang diri kita ni dah tere sangat dah.....(sebenarnya orang lain lagi tere tapi tak nak tunjuk aje....)

Alkisah seorang anak saudara kawan saya yang selalu berlagak dan menjadi 'Ms. Know All' di kalangan kawan-kawan. Apa skill kewartawanan yang diajar dia ikut. Apa yang orang asuh supaya jadi wartawan yang hebat dia ikut.

Dengan kawan-kawan dia selalu berlagak dia saja yang selalu jadi 'first person know everythings'. Tentang politik, gosip pasal PAS, KEADILAN semua dia tahu. Itu belum masuk bab gosip kat ofis, semua orang tahu tapi malas nak layan.

Satu hari dia memang dalam waktu cuti, tapi tak suka duduk rumah,maklumlah tiada boyfriend. Sebaliknya dia memang suka merayau kononya nak cari berita. Secara kebetulan anak saudaranya itu terserempak dengan insiden di tengah jalanraya, dipinggir kota KL.

Orang ramai mengerumuni sesuatu di atas jalan, maklumlah polis belum tiba waktu itu. Anak saudaranya cuba memboloskan diri, menengok apa yang berlaku. Tak boleh. Dia gagal. Orang yang berasak-asak makin menolak kebelakang.

Akhirnya dia dapat satu idea. Katanya 'tepi-tepi !!, saya akak kepada mangsa. Tepi sikit. Saya akak dia !' kata anak saudara kawan saya.Orang ramai tercengang dan berundur sedikit demi sedikit membenarkan sipolan menengok apa yang terjadi.

Tapi orang lain saling pandang-memandang. Eh betul ke sipolan tu akak pada si monyet yang bergelempang tinggal nyawa-nyawa ikan, dek kerana kena langgar dengan lori sayur sebentar tadi ?

Pengajaran : Jangan asyik jadi orang pandai, asyik jadi orang hebat, yang penting juga jangan berlagak.....

Sekadar Memperingatkan

Blog ini merupakan blog peribadi Ana'Aliila. Semua penulisan dan pendapat dalam blog ini adalah dari saya sendiri dan tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika dinyatakan. Saya tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Sebarang bahan dari blog ini tidak boleh diambil dan diterbit semula tanpa izin pemiliknya dengan apa cara sekalipun.

Terima kasih
Ana'Aliila